Giz Filo Motosiklet Kiralama

Motosiklet Güvenli Sürüş Eğitimi

Sürüş Pozisyonu;

Güvenlik uygun bir sürüş ile başlar. Uygun sürüş pozisyonu, uzun yollarda yorgunluğu önlemenin yanı sıra güvenliği ve rahatlığı da arttırır. Farklı tiplerde motosikletler olabilir ancak hepsi için temel sürüş pozisyonu benzerdir.

Doğru Oturuş Pozisyonu:7 Nokta

Vücudunuz üzerinde herhangi bir baskı yaratmadan, motosikletiniz ile bütünleşerek daha güvenli bir şekilde sürüş için gözleriniz, omuzlarınız, dirsekleriniz, elleriniz, beliniz, dizleriniz ve ayaklarınızın konumu doğru ayarlamak son derece önemlidir.

  1. Gözler
    Gözler hız ile orantılı olarak ufuk çizgisi dahilinde, geniş bir açı ile çevreyi taramalı ve gidilmek istenen yere odaklanmalıdır.
  2. Omuzlar
    Omuzlar rahat ve aşağı doğru düşük durmalıdır. Kasılmış omuzlar manevra kabiliyetini kısıtlar.
  3. Dirsekler
    Dirseklerin hafif kırık ve rahat bir şekilde bedene yakın olarak konumlanması gerekmektedir.
  4. Eller
    Gaz kolu, frenler ve debriyajın düzgün çalışması için eller doğal bir açı ile konumlanmalı ve elcikler hareketi engellemeyecek şekilde aşırı sıkı tutulmamalıdır. Doğru açı; kollar vücudun yanında rahatça sallanırken eller hafifçe yumruk yapılarak gidona konumlandırıldığında bulunabilir.
  5. Bel
    Bel ve sırt kasları gevşek, omurlar ve sırt dik olmak yerine hafif kavisli ve yoldan gelen darbeleri emebilecek şekilde konumlanmalıdır.
  6. Dizler
    Dizler her süreçte (virajlar dahil) yakıt deposuna yapışık ve onu hafifçe sıkar durumda olmalıdır. Bu şekilde sürücü ivmelenirken ya da yavaşlarken motosiklet üzerindeki konumunu dizleri ve beli yardımıyla korur, elleri ile kollarını ise her an gerekebilecek bir manevra için kullanır.
  7. Ayaklar
    Dizlerin kapalı olmasından kolayca tahmin edilebileceği gibi ayaklar birbirine paralel ve tam karşıyı gösterir biçimde kapalı olmalıdır. Ayak oyukları ayaklıklara gelecek şekilde, parmak uçları da arka fren pedalının üzerinde olacak şekilde konumlandırılmalıdır. Sürüş esnasında ayak parmak uçları ayaklıklardan aşağı sarkıtılmamalıdır.

GÜVENLİK İPUCU;
Güvenli sürüş öncesi incelemelerini mutlaka yapın! Düzenli olarak yapılan sürüş öncesi incelemeler güvenli ve rahat bir sürüş için son derece önemlidir. İnceleme sırasında motor kapalı tutulmalıdır. Frenler, lastikler, aydınlatma, yakıt, ve aktarım kontrolü sürüş öncesi incelenmesi gereken önemli öğeler arasında yer alır.

Frenler: Aracı yavaşça öne ve arkaya hareket ettirin ve ön ve arka frenleri ayrı ayrı kontrol ederek yeterli bir şekilde çalıştıklarından emin olun. Ayrıca fren hidroliğinin de yeterli seviyede olup olmadığını kontrol edin.

Lastikler: Lastiklerinizin yüzeylerinin düzgün olmasına, yabancı bir maddenin batmamış olmasına ve havasının kitapçıkta belirtilen seviyede olmasına dikkat edin.

Aydınlatma: Fren, park veya sinyal lambalarında oluşan sorunlar diğer araçların varlığınızı net olarak fark etmesini önleyeceği için dönüş veya fren yapmak tehlikeli olabilir. Far, fren ve sinyal lambalarının düzgün çalıştığına, temiz ve hasarsız olduğuna emin olun

Yakıt: Deponuzda yeterli yakıt olup olmadığını kontrol edin.

Aktarım kontrolü: Motosikletinizin sınıfına göre zincir, şaft veya kayış kontrollerini yapın.

Sürüş İçin İhtiyacınız olan Giysiler

Exit mobile version